Jogi szakvizsga

A jogászképzés gyakorlati részéről számot adó jogi szakvizsga intézménye hosszú időre nyúlik vissza, hiszen az ügyvédeknek és a bíráknak már a XIX. század végén külön vizsga keretében kellett számot adniuk az egyetem elvégzését követő joggyakorlat alapján megszerzett tudásukról. A szakvizsga intézménye megszületése óta számos változást követően – rövid időre meg is szűnt – jelenlegi formáját az 5/1991. (IV.4.) IM rendeletben nyerte el.

Joggyakorlat

A jogi szakvizsgát megelőzően a jelölt köteles joggyakorlatként legalább három évet jogi képesítéshez kötött főállású munkakörben kell eltölteni. Joggyakorlat igazolására alkalmas a bírósági, ügyészségi fogalmazó, ügyvéd- és közjegyzőjelölt, önálló bírósági végrehajtó, önálló bírósági végre-hajtó helyettes, önálló bírósági végrehajtó jelölt, megyei bírósági végrehajtó, a jogi előadó, valamint a jogszabály által közelebbről meg nem határozott más jogi munkakör.

A joggyakorlat idejébe a diploma megszerzését követően teljesített hazai, valamint azon nemzetközi szervezeteknél eltöltött joggyakorlati idő számít be, amelynek Magyarország a részese.

A szakvizsga

A jogi szakvizsga egységes, letétele bármely jogi munkakörben való önálló jogi munka végzésére jogosít. A jogi szakvizsga 3 témában tett részvizsgából áll. A jelöltnek egy általa választott tárgyból előbb írásbeli, majd valamennyi tárgyból szóbeli vizsgát kell tennie. A szakvizsga részvizsgáinak sorrendjét a jelölt határozza meg azzal a kitétellel, hogy a következő részvizsgára csak az előző sikeres letétele után jelentkezhet. A megkezdett jogi szakvizsgát 5 év alatt be kell fejezni, ezen idő eredménytelen eltelte esetén az addig letett részvizsgák érvényüket vesztik, azokat újra le kell tenni.

A három részvizsga tárgyai:

  1. polgári jog és családjog, a gazdasággal kapcsolatos joganyag, polgári eljárásjog
  2. büntetőjog, büntető eljárásjog, büntetés végrehajtási jog
  3. munkajog és társadalombiztosítási jog, közigazgatási jog, európai közösségi jog

A sikeres részvizsgákról a szakvizsga bizottság ideiglenes bizonyítványt, a jogi szakvizsga letételéről okiratot ad ki.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .