Szigorítaná a büntetőjogi szankciókat az adatvédelmi biztos

A hatályos büntető törvénykönyv jogtalan haszonszerzési cél vagy jelentős érdeksérelem okozása esetén rendeli büntetni a személyes adattal történő visszaélést. Az adatvédelmi biztos többször kifejtett álláspontja szerint a személyes adatok sérelmére elkövetett büntetőjogi szankció szigorítására lenne szükség, ezért jogszabálymódosítást kezdeményez a jogalkotónál.

Hozzájárulás-törvényi elrendelés

A hatályos vonatkozó jogszabályi rendelkezésben nincs megkülönböztetve, hogy a bűncselekménnyel érintett személyes adatok kezelése önkéntes átadáson, vagy törvény általi elrendelésen alapult. Az adatvédelmi biztos véleménye szerint indokolt lenne az azon adatokkal történő visszaélések súlyosabb szankciókkal sújtása, amelyek kezelését törvény írta elő. E szigorítás kifejezné az állami, önkormányzati szervek kötelező adatkezelések esetén fennálló fokozottabb felelősségét.

A büntetőjogi szankció súlyosítása kellőképpen kifejezné, hogy az állam fokozottan védi azon állampolgárainak személyes adatait, akik jogkövető magatartást tanúsítva adatszolgáltatási kötelezettségüknek eleget tesznek. E cél elérése érdekében a bűncselekmény célzatosságától és az okozott érdeksérelem mértékétől függetlenül indokolt lenne a kötelező adatszolgáltatással kezelt személyes adatokkal történt visszaéléseket.

Különleges adatok

Az adatvédelmi biztos beszámolói alapján megállapítható, hogy a különleges adatok kezelése körében is gyakran merül fel az adatvédelmi jogszabályok megsértése. A különleges adatokkal kapcsolatos visszaélések, jogsértések elleni hatékony eszköz lehet a haszonszerzési cél vagy a jelentős érdeksérelem vizsgálata nélküli büntetőjogi szankció, mely alkalmas a közbizalom helyreállítására és a bizonyítási eljárás egyszerűsítésére is. Különösen fontos szerepet kaphat az állampolgárok bizalma egy népszámlálási adatszolgáltatás esetében.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .